Alegerea paharului potrivit pentru tipul de vin care urmează să fie servit este o adevărată artă și, deși unii producători oferă în prezent pahare adaptate fiecărui soi de struguri și fiecărei regiuni viticole, cunoscătorul de vinuri va avea nevoie doar de câteva tipuri de pahare, fără prea mult rău. Deși în antichitate se foloseau cupe din aur și argint pentru a consuma această băutură nobilă, vinul se simte cel mai bine în pahare de sticlă, care au fost folosite în acest scop încă din secolul al XV-lea. În ciuda aparențelor, culoarea paharului, forma și dimensiunea acestuia, toate influențează percepția băuturii. Deși nu există standarde care să definească dimensiunea și forma paharelor potrivite pentru anumite tipuri de vin, câteva reguli au devenit general acceptate.
În primul rând, vasul în care se servește vinul trebuie să fie din sticlă transparentă și subțire. Numai în acest fel vom putea aprecia calitățile cromatice ale băuturii, densitatea și claritatea acesteia. Paharele pentru vin roșu ar trebui să fie mai mari decât cele pentru vin alb, cu un gât mai lat și mai jos. Este bine ca paharul să fie mai îngust la margine decât la mijloc - acest lucru permite ca aromele licorii nobile să fie colectate și apreciate la maximum. Vasele de vin alb, care sunt mai mici și mai puțin bulboase, pot lua forma unei lalele. Adevărații cunoscători de vin ar trebui să se aprovizioneze și cu pahare pentru Burgundia roșie corpolentă, care sunt destul de mari, cu o lățime substanțială și un picior înalt. Acest lucru permite lichiorului să își pună în evidență toate aromele. Paharele speciale pentru șampanie sunt, de asemenea, esențiale, cu un gât subțire și îngust, care păstrează bulele spumante mai mult timp.
În timp ce forma și dimensiunea paharelor nu sunt strict definite de nicio regulă, modul în care se servește vinul în ele se supune anumitor reguli. În primul rând, paharele trebuie clătite cu apă fără detergent înainte de a fi servite, astfel încât praful și substanțele chimice să nu afecteze gustul vinului. În cazul în care la cină se servesc diferite tipuri de vin, paharele adecvate pentru fiecare tip trebuie așezate la un unghi de 45°, în ordinea consumului de la dreapta la stânga. Acestea trebuie umplute doar până la aproximativ 1/3 din înălțime pentru a permite oaspeților să "învârtă vinul". Acest lucru va permite ca întregul buchet al băuturii să iasă la iveală și să fie apreciat pe deplin. Atunci când se bea, paharul trebuie ținut de picior, nu de vârf, pentru a nu încălzi inutil conținutul. Dacă vom respecta aceste câteva reguli de bază, vom avea șansa de a ne bucura de toate calitățile unei băuturi nobile fără a încălca regulile comune ale savoir-vivre.
Pe de altă parte, consumul de băuturi mai grele, cum ar fi whisky-ul, are și el propriile reguli. Paharele de whisky sunt, de obicei, late și joase pentru a menține băutura la o temperatură scăzută - uneori, acestea capătă forme originale. Cunoscătorii recomandă degustarea whisky-ului doar cu gheață sau, mai bine, cu pietre de răcire pentru a răci băutura fără a o dilua. Merită să vă faceți provizii de răcitoare , matrițe și accesorii pentru gheață pentru a vă bucura de gustul unei băuturi perfect servite.
Cunoscătorii de bere recomandă, de asemenea, să beți berea în halbe și pahare de bere speciale . Forma potrivită a recipientelor scoate în evidență întreaga aromă a berilor, în special a berilor kraft. Alcătuiți un set convenabil de accesorii utile pentru bere, cum ar fi un răcitor de bere, suporturi de pahare și desfăcătoare de sticle, astfel încât să le aveți mereu la îndemână atunci când aveți poftă de o halbă rece de bere.